Consider că perioada petrecută în cadrul Greenovation Camp, Sandane-Norvegia a constituit o experiență deosebită, pentru toți factorii implicați: elevi participanți, profesori îndrumători, organizatori, voluntari-mentori.
Organizarea de excepție, până în cele mai mici detalii, a contribuit la succesul acestui deosebit eveniment. Am fost surprins extrem de plăcut de modul în care s-a reușit îmbinarea armonioasă a activităților practice, cu munca în echipă, socializarea, coordonarea și punerea în comun a ideilor inovative ale participanților, competiția. Prezentările echipelor multinaționale, bine fundamentate și întocmite cu responsabilitate, au demonstrat că se pot căuta și găsi soluții la unele problemele cu care se confruntă omenirea și că, puse împreună, aceste idei pot deveni mult mai realiste și mai valoroase. Tot cu acest prilej, s-au legat prietenii ce vor duce, cu siguranță la viitoare colaborări.
Mulțumesc echipei JA România, cât și organizatorilor norvegieni pentru oportunitate și pentru că au considerat necesară expertiza specialiștilor-practicieni din asociația Romontana în cadrul acestui proiect. Cu mult drag, vom răspunde prezent și la activitățile viitoare.
dr. ing. Dănuț Ungureanu, vicepreședinte Romontana
Participarea în Norvegia la Greenovation Camp în cadrul proiectului Greenovation Challenge a fost una dintre cele mai plăcute și utile activități la care am participat. Doresc să-i felicit pe această cale în primul rând pe acești elevi minunați pentru modul în care au abordat tematica primită (energii regenerabile), pentru modul în care au lucrat în echipele multi-naționale și modul în care s-au comportat în aceste zile petrecute împreună. Nu în ultimul rând am apreciat foarte mult efortul Junior Achievement România și Ungt Entreprenorskap din Norvegia pentru organizarea exemplară a acestei acțiuni, dar și munca depusă de profesorii coordonatori. Am convingerea că proiectul Greenovation Challenge își va atinge toate obiectivele și în mod sigur aceste activități vor avea impactul dorit și, bineînțeles, continuitate.
Radu Adrian Rey, Manager general, Romontana
Principalele coordonate pe care s-a desfășurat proiectul Greenovation Challenge sunt reprezentate de o gândire proactivă pentru identificarea unor soluții sustenabile la diverse probleme identificate în zonele de munte și de inițiative concrete, logice și simple care să fie transpuse în practică de elevi din liceele participante, devenind astfel mai mult decât soluții la rezolvarea unor nevoi, căpătând valoare de simbol. Tot acest proces a fost facilitat prin networking, dovedind încă o dată rolul determinant al dialogului ca facilitator pentru conturarea unor comunități durabile. Suntem bucuroși că am putut contribui la succesul acestui proiect și la formarea unor atitudini durabile în rândul tinerei generații.
Coca Andrei, Asistent proiect, Romontana
Proiectul Greenovation Challenge, prin activităţile practice derulate la clasă pe teme de dezvoltare durabilă, prin participarea elevilor la activități de protecţie a mediului și implicare reală în comunitate și comunicare cu autorități locale, prin pregătirea proiectelor pentru diferitele etape ale competiţiei, prin consultanţa permanentă oferită de voluntarii experţi pe teme de mediu și dezvoltare durabilă și reprezentanţii Junior Achievement, a reușit să dezvolte la tineri abilităţi şi atitudini civice, care să îi ajute să devină cetăţeni activi.
Felicitări organizatorilor pentru lecţia pe care am primit-o noi profesorii despre ce ȋnseamnă o altfel de școală, o școală care să pregătească tinerii prin experienţe de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă din sfera cetăţeniei active, angajabilităţii, lidership-ului şi antreprenoriatului!
Dorina Mormocea, profesor coordonator, Colegiul Naţional de Informatică – Piatra Neamţ
Participarea la Greenovation Challenge a fost o experiență inedită, foarte apreciată de elevi, care au fost cu adevărat implicați. Întreaga competiție a fost o provocare și o inspirație care i-a determinat pe elevi să-și descopere aptitudini, competențe pe care poate nu știau că le posedă. Unitatea în diversitate s-a concretizat în activitățile derulate, spiritul competiției oferind cele mai bune soluții pentru problemele de mediu luate în calcul.
Cuțuhan Mihaela, profesor coordonator, Colegiul Alexandru cel Bun – Gura Humorului
Puține licee din România au avut șansa de a participa la un proiect internațional care să le ofere posibilitatea de a soluționa o problemă de dezvoltare durabilă din zona în care trăiesc. M-am bucurat foarte mult că Liceul Teoretic Mircea Eliade a fost selectat și că mai multe echipe de elevi au alocat mult timp și energie pentru a le finaliza. Lucrul la acest proiect m-a ajutat să îmi cunosc mai bine elevii și a fost o oportunitate foarte bună pentru ei de a conștientiza faptul că dacă fiecare cetățean are un comportament responsabil, atunci întreaga comunitate va prospera.
Inițiativa Greenovation Challenge le-a oferit elevelor ocazia să coopereze, să facă conexiuni între resursele existente și cele potențiale, să identifice probleme ale comunității în care trăim, să găsească soluții, să transforme cauzele în obiective și activități și să promoveze ideea lor de proiect.
Doina Pătrunjel, profesor coordonator, Liceul Teoretic Mircea Eliade – Întorsura Buzăului
Acest proiect a oferit elevilor oportunitatea de a-și exprima ideile cu privire la protecția mediului, de a reflecta la aceste situații din comunitatea locală, de a încerca să găsească soluții viabile aplicabile într-un context dat. De asemenea, elevii au lucrat în echipă, au descoperit avantajele acestui tip de activitate, au devenit mai apropiați, au simțit importanța implicării, a voluntariatului pentru rezolvarea unor cauze comune.
Pentru mine ca profesor munca la acest proiect a fost o completare foarte benefică la activitatea clasică, care mi-a oferit mai multe satisfacții, datorită contactului direct cu realitatea, cu modul de a gândi și acționa al elevilor. Am putut beneficia cu toții de dezvoltarea unor abilități de viață utile atât în prezent cât și pe viitor.
Melia Antal, profesor coordonator Liceul Teoretic O.C.Tăslăuanu Toplița
Greenovation Challenge a fost pentru mine unul dintre cele mai importante proiecte la care am participat până acum. În cadrul lui am acumulat numeroase cunoştinţe teoretice şi practice. De asemenea, am reuşit să lucrăm foarte bine în echipă. Fiecare membru a avut sarcinile lui bine stabilite. Ne-am ajutat reciproc pentru ca produsul final să fie unul de calitate.
Elev, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu – Brașov
Implicarea în proiect a fost unul dintre cele mai bune lucruri din acest an școlar. Putem spune că ne-am dezvoltat abilitatea de a scrie un proiect, ne-am îmbogățit cunoștințele despre protejarea mediului și dezvoltarea durabilă a zonei în care locuim, identificarea și soluționarea unei probleme în comunitate și, dacă vom reusi să implementăm proiectul până la capăt, atunci putem susține că am lăsat ceva în urma noastră!
Elev, Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu
Este prima dată când am luat parte la un proiect de o așa amploare. Am învățat din această experiență să nu îți fie teamă să te exprimi și să nu renunți dacă dorești să obții ceea ce vrei. Am învățat cât de mult trebuie să lucrezi pentru a fi satisfăcut de rezultate și să câștigi. Sunt fericită că am avut șansa formidabilă de a participa la o astfel de competiție în care am învățat lucruri minunate, care sigur mă vor ajuta în viitor.
Elevă, Colegiul Național de Informatică – Piatra Neamț
Echipa noastră a considerat acest proiect foarte educativ. Noi credem că ecologia este un subiect de discuție foarte important în ziua de astăzi și suntem bucuroși că am încercat și noi să ajutăm. Această experiență ne va motiva pe viitor să ajutăm natura participând la cât mai multe activități de acest fel.
Elev, Liceul Teoretic O. C. Tăslăuanu – Toplița
Proiectul Greenovation Challenge m-a ajutat să îmi dau seama că putem găsi soluții pentru problemele din societate chiar dacă nu suntem adulți și că succesul se obține prin muncă, prin implicare activă și prin combinarea și îmbunătățirea ideilor membrilor echipei. Participarea la Greenovation Camp a fost o experiență unică, care mi-a îmbunătățit abilitățile de lider, comunicare, prezentare, lucru în echipă și pe care sper să am ocazia să o repet în viitor.
Elevă la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț
Proiectul Greenovation Challenge a fost o experiență plăcută pentru mine și o provocare în același timp, deoarece am avut ocazia să-mi exprim ideile alături de colegii mei și să fim ascultați și apreciați de către experți în domeniu. Această validare ne face mai încrezători și ne dă aripi pentru proiecte viitoare. În cadrul Greenovation Camp, am întâlnit oameni noi, mi-am facut prieteni noi și am învățat multe despre mine și despre ceilalți, despre energia regenerabilă și economia circulară de la voluntarii invitați. Am reușit să comunic foarte ușor în echipă cu elevii din Norvegia, datorită exercițiilor și aplicațiilor practice.
Elev Liceul Teoretic O.C.Tăslăuanu Toplița
În cadrul Greenovation Camp, noi toți elevii participanți am învățat foarte multe, nu numai despre mediul înconjurător și problemele existente, ci și despre întregul proces de realizare a unui proiect în echipă, de comunicare și prezentare a ideilor. Pentru că mediul este viitorul nostru și trebuie să fim conștienți de influența pe care fiiecare dintre noi o are asupra lui, trebuie să ne gândim în viitor și să propunem soluții pentru problemele reale care există în comunitățile noastre, să demonstrăm că ne pasă de planetă și natură și de ceilalți oameni – iar participarea la acest proiect a fost primul pas în acest sens.
Elevă Naustdal Skule Norvegia