poza_header.jpg

ELEVII DE LA COLEGIUL DE INFORMATICA DIN PIATRA NEAMT, PREMIATI PENTRU UN PROIECT DE PROMOVARE A JUDETULUI PRIN CICLOTURISM

O echipă de elevi de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț a fost desemnată câștigătoare în competiția Greenovation Challenge, organizată la nivel național de organizația Junior Achievement (JA) România.

Liceenii au propus realizarea a trei trasee pentru ciclism montan și cicloturism în județul Neamț, unde au identificat pe lista obiectivelor de patrimoniu național peste 550 de monumente, mânăstiri, cetăți și situri arheologice care ar putea atrage iubitori de natură și de mișcare. Pentru fiecare traseu, tinerii au propus și pregătirea unor ghizi, care să ofere informații despre trasee, flora și fauna din zonă, precum și despre cultura și tradițiile nemțene.

Am învățat din această experiență să nu îți fie teamă să te exprimi și să nu renunți dacă dorești să obții ceea ce vrei. Am învățat cât de mult trebuie să lucrezi pentru a fi satisfăcut de rezultate și să câștigi. Sunt fericită că am avut șansa formidabilă de a participa la o astfel de competiție în care am învățat lucruri minunate, care sigur mă vor ajuta în viitor”, a spus Georgia Gherghiciuc, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Informatică, Piatra Neamț și membră în echipa câștigătoare, coordonată de Prof. Dorina Mormocea.

Împreună cu alți elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu) și Liceul Teoretic Mircea Eliade (Întorsura Buzăului), echipa de la Colegiul de Informatică Piatra- Neamț va reprezenta România la un eveniment educațional similar, ce va avea loc în Norvegia în luna octombrie a acestui an. La eveniment vor participa 30 de elevi români și norvegieni, care vor lucra în echipe mixte pentru a rezolva o temă de dezvoltare durabilă.

Competiția face parte din proiectul Greenovation Challenge, un proiect bilateral de educație ecologică româno-norvegian, derulat în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF), ce implică, în perioada 2014-2016, peste 900 de elevi și 40 de profesori de liceu din zone montane.

Cele 20 de echipe selectate în faza națională a competiției au propus soluții la principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități dăunătoare mediului.

Liceenii au propus proiecte de dezvoltare sustenabilă, au creat campanii de comunicare și au mobilizat membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale prin evenimente, petiții și scrisori deschise să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor. În plus, ei au organizat activități de educație ecologică în cadrul Săptămânii Altfel, inițiind plantări de puieți și acțiuni de ecologizare în localitățile lor.

În primul an de proiect, peste 500 de elevi din 14 localități din zone montane din România au parcurs activități de educație ecologică la clasă cu ajutorul materialelor educaționale gratuite și au participat la webinarii în care au obținut informații despre competiție și despre conceptul de dezvoltare durabilă. Tinerii au înțeles importanța utilizării inteligente a resurselor în armonie cu mediul înconjurător și au aflat cum se pot implica în comunitate pentru rezolvarea problemelor de mediu și cum pot dobândi cunoștințe și abilități pentru o viitoare carieră într-un domeniu în creștere – protejarea mediului și resurselor.

Proiectul „Greenovation Challenge, dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații  oficiale despre granturile SEE și  norvegiene accesați www.eeagrants.org și  www.fondong.fdsc.ro.