poza_header.jpg

LICEENII PROPUN SOLUȚII LA PROBLEMELE DE MEDIU ÎNTR-UN PROIECT DE COOPERARE ROMÂNO-NORVEGIAN

Peste 900 de elevi din România și Norvegia vor căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și vor încerca să convingă primarii din localitățile lor să le implementeze în cadrul proiectului ”Greenovation Challenge”.
 
Proiectul este implementat în comunitățile montane din România și Norvegia, în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) și are ca obiectiv îmbunătățirea calității mediului prin formarea unui comportament  responsabil în rândul elevilor de liceu și orientarea acestora către cariere în domeniul dezvoltării durabile.
 
Pe parcursul a doi ani, elevii vor propune proiecte de dezvoltare sustenabilă, vor crea campanii de comunicare și vor mobiliza membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.
 
Proiectele vor viza principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane, precum consumul nesustenabil, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități ilicite, dăunătoare mediului.
 
Elevii vor avea ocazia să participe la schimburi de experiență cu colegii lor norvegieni și vor afla cum sunt gestionate problemele de mediu în țările scandinave. Tinerii vor lua parte la activități educaționale privind managementul inteligent și sustenabil al resurselor, vor învăța cum se pot implica în comunitate și cum pot dobândi cunoștințe și abilități pentru o viitoare carieră în domeniul protecției mediului.
 
”Este important ca elevii să dezvolte competențe concrete în dezvoltare durabilă, ceea ce înseamnă ca ei să aibă ocazia de a înțelege relațiile dintre economie, mediu și societate. Fără această înțelegere, alegerile lor ca și consumatori și profesioniști nu vor putea deveni sustenabile, iar zonele montane din România, pe care le-am ales ca interes special pentru acest proiect, ar avea mult de câștigat dacă tinerii ar conștientiza oportunitățile pe care le au la nivel local”, a spus Lucian Grămescu, Senior Program Manager, Junior Achievement România.
 
Ideile elevilor vor fi înscrise în Greenovation Challenge, o competiția pentru inovație în domeniul sustenabilității de mediu, ce se va derula la nivel local, național și internațional. La finalul competiției, elevii români vor lucra în echipe mixte cu elevi din Norvegia. Mai multe detalii despre pașii de înscriere, mecanismul de derulare și tema de lucru sunt disponibile pe  www.greenovationchallenge.jaromania.org.
 
Proiectul ”Greenovation Challenge, dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.
 
La proiect participă licee din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Întorsura Buzăului (Covasna), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara),  Baia Mare  (Maramures),  Piatra-Neamț  (Neamț),  Cîmpulung Moldovenesc (Suceava).