Aproximativ 600 de elevi au învățat ce înseamnă dezvoltarea durabilă luând parte la un webinar organizat în cadrul proiectului Greenovation Challenge. Ei au avut ocazia să înțeleagă beneficiile proiectelor sustenabile cu ajutorul unor exemple de succes, prezentate chiar de către inițiatorii lor: Ivan Patzaichin și Teodor Frolu de la Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Bogdan Papuc de la Asociația de Ecoturism din România.
”Încercăm să găsim modalități de a trăi în mijlocul naturii fără a asupri nici natura, nici oamenii. În trecut, în Deltă nu exista nici Ministerul Mediului, nici poliție sau vreo autoritate locală care să impună anumite reguli, oamenii știau să protejeze natura pentru că erau conștienți că ce exista acolo era sursa lor de venit”, a spus Ivan Patzaichin, vorbind despre satul Mila 23 în care s-a născut și a copilărit. El a explicat cum a luat naștere inițiativa de a crea modele locale de afaceri de succes pentru localnici, ce pot fi preluate și multiplicate în întreaga Deltă.
Ambele asociații promovează ecoturismul, o formă de turism în care principala motivație a vizitatorilor este să observe și să aprecieze natura și tradițiile locale direct legate de natură. Traseele cu canotci, vizitele în sanctuare de păsări și trasele culinare în gospodării pescărești sunt câteva dintre produsele și serviciile sustenabile identificate de asociația lui Ivan Patzaichin pentru dezvoltarea ecoturismului în Deltă.
Elevii care au luat parte la webinar vor folosi noțiunile învățate în elaborarea unor proiecte prin care vor încerca să găsească soluții la problemele de mediu din comunitățile în care trăiesc.
Cooperare pentru mediu
În proiectul ”Greenovation Challenge” participă peste peste 900 de elevi din România și Norvegia. Pe parcursul a doi ani, ei vor propune proiecte de dezvoltare sustenabilă, vor crea campanii de comunicare și vor mobiliza membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.
Proiectele vor viza principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane, precum consumul nesustenabil, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități ilicite, dăunătoare mediului.
Proiectul este implementat în comunitățile montane din România și Norvegia, în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) și are ca obiectiv îmbunătățirea calității mediului prin formarea unui comportament responsabil în rândul elevilor de liceu și orientarea acestora către cariere în domeniul dezvoltării durabile.
Mai multe informații sunt disponibile în anunțul de lansare și pe site-ul proiectului.
Proiectul ”Greenovation Challenge, dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.